Vinnare kategori
bok 2020

1:a pris

Psykologen av Faiaz Dowlatzai

Juryns motivering: En spektakulär, modig och överraskande berättelse där författaren inte räds för att blotta tabubelagda tankar kring en ung pojkes sexuella fantasier. Berättelsen som är väl genomförd varvas mellan att utspela sig Afghanistan och Sverige. Texten lyckas vara både rolig och lättsam trots den sorg och de trauman som skrapar under ytan. Den språkliga glädjen lyser i såväl enskilda bilder och i den smarta, rappa dialogerna. Juryn tror att texten har potential att utvecklas till en intressant och säregen roman om en ensamkommande pojkes resa till vuxenblivandet, samtidigt som den skulle ge röst åt många barn i samma situation världen över.” Läs bidraget här: ”Psykologen”

2:A PRIS

Diktsamling av Mahsa Rostami

Juryns motivering: Mahsa Rostami har skrivit en samling dikter som öppnar våra sinnen för asfalt som blöder, andrahandskroppar och honungsbefläckade horisonter. Med korta poetiska bilder blottar Rostami det komplexa i det enkla, det maximala brister ut ur det minimala. I dikterna möts ”samma betong vi inte lekte på” och ”himlakroppar ryms i fyra själar”. Poetens lyrik sjunger lågmält om angelägna, unika och på samma gång allmänmänskliga erfarenheter. Vi grips av det vackra språket, förtrollas av det unika poetiska uttrycket och längtar efter mer ”fetthalt som pärlor längs långa halsar”. Läs bidraget här: ”Diktsamling”

3:E PRIS

Obetitlad av Firdevs Anik

Juryns motivering: En poetisk, lågmäld och stark skildring av vad som händer när ett barn går emot sin familjs önskan och vilja. Berättelsen utspelar sig i såväl Paris som i Stockholm. Texten innehåller kraftfulla scener där barnet av ”invandrarskam” klipper sin mors långa kjol och detaljer som den förfallna borgmästaren i blanka skor, lyckas författaren skriva en berättelse som berör, omkullkastar och lever kvar långt efter läsningen. Juryn tror att texten har potential att utvecklas till en angelägen roman som undersöker såväl de djupa sår och konflikter som kan uppstå mellan första och andra generationens invandrare som lever sina liv i exil.” Läs bidraget här: ”Obetitlad”

Vinnare kategori
scen 2020

1:a pris

Den sista jointen av Loran Batti

Juryns motivering: Det är med äkta känsla, tighta dialoger och komplexa karaktärer som manusförfattaren drar in oss i storyn. En dagsaktuell skildring av mötet mellan ung och gammal där båda springer i samma råtthjul och där frågor om döden, minnen och att ta farväl aktualiseras. Vi ser att texten med enkla medel kan utvecklas till en föreställning som kommer att skina på scen.” Läs bidraget här: ”Den sista jointen”

2:A PRIS

Dramadan av Nisrin Berrada och Sonia Sagan 

Juryns motivering: ”Med både humor och allvar slukas vi upp av denna modiga, normbrytande och formmässigt nyskapande berättelse. Manusförfattarna är inte rädda för att toucha känsliga frågor och lyckas genom ett inifrånperspektiv skildra hur det är att försöka vara den bästa muslimen i ett modernt samhälle. Det är en realistisk, fantasifull och drömmande berättelse som vi vill se på TV.” Läs bidraget: ”Dramadan”

3:E PRIS

Gravarna talar av Yusuf Hussein

Juryns motivering: En klockren poesiuppläsning med ortenperspektiv och språklig briljans. Medan vi andra är rädda för att prata om de döda väcker manusförfattaren dem till liv och ger dem en röst. Det här är djup, stark och vackert skriven berättelse med nya perspektiv som vi behöver se och höra. Texten är klar! Den står på egna ben och allt som skulle behövas för att visa den på scen är en pall, publik och strålkastarljus.Läs bidraget här: ”Gravarna talar”